Asbest Professionals

Asbest

Asbest is afkomstig van het Griekse woord ‘asbestos’, wat staat voor onverwoestbaar. Het komt van nature voor in de bodem. Asbest is een materiaal dat uit allerlei vezels bestaat. Het is een verzameling van allerlei mineralen. Asbest werd vroeger in vele producten verwerkt om diverse redenen. Zo is asbest namelijk een erg goedkoop materiaal. Daarnaast is asbest hittebestendig, isolerend en slijtvast. Het is echter wel zo dat asbest een gevaarlijke afvalstof is. Om die reden is het in 1993 verboden om welke soort asbest dan ook te gebruiken. Dit neemt echter niet weg dat er nog steeds asbest verwerkt zit in producten die nu nog bestaan.

Er zijn verschillende soorten asbest. Voorbeelden hiervan zijn witte asbest, blauwe asbest en bruine asbest. De meest voorkomende soort asbest in Nederland is de witte asbest. Dit zijn gekrulde vezels die gevaarlijk kunnen zijn wanneer men hieraan wordt blootgesteld.

Voorbeelden van producten waar asbest in verwerkt zit zijn onder andere plafonds in oude gebouwen of schuren, golfplaten en isolatiemateriaal. Maar ook in waterleidingen en bouwmaterialen werd asbest gebruikt. Zelfs in remblokken en koppelingen in bepaalde oudere auto’s en in ouderwetse plantenbakken is gebruik gemaakt van asbest.

Er zijn echter veel mensen die denken dat de gevolgen van blootstelling aan asbest wel mee zullen vallen. Deze gevolgen kunnen echter levensbedreigend zijn. Zo kunnen er diverse kwaadaardige aandoeningen in de longen ontstaan. Twee voorbeelden hiervan zijn longkanker en asbestpleuritis. Deze tweede houdt in dat er bloederig vocht tussen de longvliezen komt. Ook kan het zo zijn dat de longvliezen verdikken. Dit wordt pleuraverdikking genoemd. Daarnaast kan er asbestose ontstaan. Dit is een stoflongziekte. Een ander gevolg van blootstelling aan asbest is maligne mesothelioom. Dit is een kwaadaardig gezwel in het longvlies. De gevolgen van blootstelling aan asbest mogen daarom echt niet onderschat worden.